Svakstrøm i vinterdvalen

Vi omgir med stadig flere elektriske duppeditter, de trenger jevnlig påfyll av strøm mens de venter på en ny sesong.

De fleste av oss har orden på ladingen av batteriet til motorsykkelen gjennom vinteren, det burde vi i alle fall. Jeg har en vedlikeholdslader som vandrer mellom to motorsykler og en bil. For noen år siden lot jeg motorsykkelen stå vinteren over uten lading. Jeg fikk liv i batteriet igjen, men det holdt bare et par uker, så var det slutt. Batterier er ikke glade for å stå utladet over lengre tid, en vedlikeholdslader er derfor en god investering.

Men det er ikke bare motorsykkelen som krever regelmessig påfyll av strøm. Vi omgir med stadig flere duppeditter som også er utstyrt med batterier. Kameraer, GPS’er og interkomer har alle batterier som krever regelmessig påfyll av strøm. De krever derfor litt oppmerksomhet. Sørg i alle fall for at de er fulladet ved sesongslutt. Det er en god start, men ikke alltid godt nok.

Selv om skjermen på GPS’en din er svart er det ikke sikkert den er slått av. De nye GPS’ene har både Bluetooth og Wi-fi, det øker strømforbruket. Kobler du bare fra strømmen fra sykkelen uten å bruke apparatets PÅ/AV funksjon vil de gå i dvale og fortsetter og bruker energi på å søke på Bluetooth og Wi-fi-nett i nærheten. Sørg derfor alltid for at du trykker på PÅ/AV knappen og velger «Slå av» eller «Avslutt». Batteriene i GPS’ene kan byttes, men de er dyre og krever litt demontering for å komme inn til dem.

Også interkomer og kameraer, enten det er kameraer for stillbilder eller video, og deres ekstrabatterier, bør få påfyll av strøm to – tre ganger hvis de ikke er i bruk i løpet av vinteren.

Hos meg går det ca. halvannen måned mellom hver gang jeg plukker fram alle kameraer, interkomer og GPS’er for en ladesjekk. Har batteriene fortsatt god kapasitet er det ikke nødvendig med påfyll, men det er bedre å være på den sikre siden. Å oppdage at batteriene ikke lar seg gjenopplive en uke før sesongstart er surt, det vet jeg mye om ☹, men kan med en litt planlegging unngås. Lykke til.

Motorsykkelen har også et batteri som trenger påfyll, spesielt er dette viktig på moderne sykler som gjerne har elektronikk som trenger strøm også under hvilen.