Tuddal – Gaustatoppen

Tuddal – Gaustatoppen, Hjartdal og Tinn, Telemark. 47 km. 1275 m.o.h.


En avstikker i sjarmerende Tuddal toppes med høyfjell og kan krones med en fottur opp til 1883 meter høye Gaustatoppen.

Du kan enten starte ved Sauland på E 134 i sør, eller fra nord kan du ta av fra Rv. 37 ved Dal like vest for Rjukan.

Fra Sauland starter turen med en svingete og innbydende strekning opp til Tuddal. Veien er smal, så ta hensyn til dette i de blinde svingene. Veien snor seg langs elva opp til tettstedet Tuddal. For de godt voksne motorsyklister er kanskje Tuddal kjent som treffplass for flere Trollrally på 70-tallet.

I Tuddal har du mulighet til å ta en 40 km lang avstikker inn til Bondal. Vær oppmerksom hvis du har lite bensin, du plusser på turen med totalt 80 kilometer.

Fra Tuddal stiger veien i flere krappe slyng opp til fjellet. Når du har gjort unna stigningene kommer du opp til et slakere parti med snaufjell og en nydelig utsikt sørover.

Høyeste punkt på ruta er 1275 m.o.h. På vei ned på nordsiden kommer du til parkeringsplassen og veien opp til Gaustatoppen. Du kan ikke kjøre opp, men sett av tid og ta spaserskoene fatt, eller benytt taubanen inne i fjellet. På en dag med klar utsikt er utsynet fra toppen fantastisk. De sies at man kan se 60 000 km2 av Norges areal fra Gaustatoppen i klart vær. Veien ned til Rjukan går i krappe slyng ned til Dal hvor du kommer inn på Rv. 37.

Denne ruten kan du også kombinere med ruten over Imingfjell.

Nyttig lenke:

Tuddal, på solsiden av Gaustatoppen


NB! Google Maps kan endre en rute hvis den inkluderer en vei som er stengt (for eksempel vinterstengt) på det tidspunkt du ser på ruten.