Yamaha SR 500 (1980)

BMW’en skulle tilfredsstille ønsket om å ha et prosjekt og noe å vedlikeholde, men selv en 21 år gammel BMW krever lite vedlikehold. Derfor fulgte jeg med på Finn.no for å finne et passende “prosjekt”. Jeg var ikke interessert i noe andre allerede har skrudd i filler, jeg var heller ikke interessert i noe som ville kreve en full restaurering – er for utålmodig til det. Noe som er kjørbart, men som krever en nennsom hånd for å holdes i gang og som er enkelt å skru på ville passe.

Da dukket denne 40-åringen opp. Litt i overkant for mitt budsjett, men SR 500’er som ikke er bygd om til caféracere eller bratbikes er ikke lett å oppdrive, så jeg slo til. Mandag 25. mai fikk jeg med junior på en tur til Halden for å plukke opp SR’en. Vi kjørte indre veier og hadde en utrolig fin tur. Det var en usedvanlig fin maidag – en av den varme sorten. Toppers forhold for å hente en ukjent 40 år gammel sykkel.

Førsteinntrykket var veldig bra, og mye bedre enn jeg hadde forventet. Ikke noe rammerust og ikke aluminiumskorrosjon å snakke om. En liten bulk i tanken og litt skabbete lakk på tank, hekk- og sidedeksler får en tåle. Etter litt tråkking fikk vi den i gang. Det er lenge siden jeg har kjørt motorsykkel med kickstart og en med bare kickstart har jeg ikke kjørt siden jeg var 19 og kjørte Suzuki GT 380. Det hele virket litt skremmende. GT 380’en med tresylindret totaktmotor startet omtrent bare en så hardt på kicken, det gjør ikke SR 500’en. Og jeg var spent på hvordan dette ville gå. Vi stanser og tanker i Rakkestad, og gjett hva – SR’en starter på første tråkk.

Espen hadde kjørt til Rakkestad og var imponert over hvor lettkjørt SR’en er, og at draget på lave turtall imponerer er forståelig når en kommer fra en vesentlig mer turtallshungrig 20 år gammel GPZ 500. Jeg overtar i Rakkestad og blir overrasket over hvor lett dette er å kjøre. Minner om en lettvekter, svinger lett, litt nervøs på styringen kanskje, og det styrelageret – ja det trenger en skikkelig oppstramming. Bremsene holder ikke moderne klasse, men kanskje det er mulig å gjøre noe med det på sikt. Den frekke lyden fra den korte eksospotta er definitivt for høy, og erstatningspotta som fulgte med må nok på.

Jeg sitter veldig komfortabelt, spesielt i landeveishastighet føler jeg meg virkelig hjemme. På motorveien blåser det friskt, men jeg skulle nok holde ut noen mil i den farten også. I det vi nesten er hjemme kommer det en sjenerende og hvinende lyd som jeg ikke greier å lokalisere. Jeg hadde lagt merke til at kjedet var i strammeste laget før vi startet fra Halden, men satset på at det skulle gå bra hjem. Det gjorde det på en måte ikke. Da vi kom hjem var kjedet stramt som en pianostreng, det hjalp å snurre bakhjulet, og det virker som kjedet ikke har jevn lengde. Men det var ikke herfra den hvinendelyden kom, det merket jeg et par dager senere – lyden kom fra speedometeret og det var helt tydelig at det var noen tannhjul som ikke var i inngrep og forklarte også hvorfor speedometernåla hadde begynt å danse.

Jeg hadde egentlig tenkt at jeg skulle bruke sykkelen litt utover sommeren. Men så ble det veldig lite motorsykkelkjøring av forskjellige grunner. Jeg begynte derfor å skru på SR’en, og det skulle vise seg at jeg hadde nok å holde på med:

 • Justerte kjede og konstaterte at det hadde ujevn lengde
 • Festet drevet foran
 • Justerte styrelager, det var skikkelig slarkete
 • Smurte kabler og skiftet clutchkabel
 • Justerte bakbremsen
 • Overhalte bremsepumpe foran
 • Overhalte bremsekalliper foran
 • Montert nye bremseslanger
 • Overhalt originalforgasser
 • Rettet forskjermen
 • Rettet kjedekassen
 • Justerte kamkjedestrammingen,
 • Justerte ventiler
 • Åpnet dynamo, fant en løs skrue innenfor rotoren
 • Skiftet skrue på tenningspickupen
 • Smurt alle smørepunkt
 • Gikk over og kontrollerte alle skruer/muttere og skiftet til korrekt dimensjon og type der det var nødvendig
 • Skiftet olje og oljefilter og monterte nye pakninger og monterte manglende O-ringer
 • Monterte den store eksospotta

Målet var ikke å gjøre en restaurering, men det var noen ting jeg bare måtte gjøre. Det første innkjøpet var enkelt; rett på eBay og få tak i et nytt speedometer. Jeg var ikke fornøyd med forgasser og luftfilterløsningen, selv om det fungerte var det ikke slik det skulle være. Den originale forgasseren fulgte med på kjøpet så jeg kjøpte et repsett og overhalte den. Jeg kjøpte en brukt luftfilterboks på eBay. Etter en vask var den som ny og monteringen var enkel, med to nye gasswire var den originale forgasseren på plass.

Deler som var ødelagt stod på lista over ting jeg ønsket å fikse. Kosmetisk var for- og bakskjerm også modne for utskiftning. På forskjermen var krommen slitt bort på grunn av at clutchwiren hadde ligget innpå med den delen av wiren som har utvendig stålskjerming. Jeg la om clutchwiren slik at den ikke kommer i kontakt med forskjermen. Bakskjermen var også nedslitt og manglet krom, antagelig på grunn av at den sammen med baklykten hadde fungert som bagasjebærer. Kjedekassen var forvridd og hadde masse bulker. Ny for- og bakskjerm og kjedekasse ble bestilt og montert. Lakken på tanken og sidedekslene bærer preg av tidens tann, men jeg tenker at det får de gjøre. Dekselet bak på setet var derimot brukket og frynsete i kantene og ble erstattet av et nytt og lakkert og dekorert med originalfarger – i alle fall så nær vi kunne komme.

Mens bakdekket er forholdsvis nytt var fordekket godt slitt og dessuten 12 år gammelt. Nytt fordekk som matcher bakdekket ble bestilt og montert sammen med ny slange. Bakbremsen ble justert og fungerer utmerket. Forbremsen var derimot ikke like imponerende og jeg bestilte repsett både til bremsepumpe og kalliper og overhalte begge deler inkludert lakkering. Alt ble montert tilbake med nye bremseslanger og bremseklosser. Jeg demonterte også styrestammen og lakkerte gaffelklemmene. Fikk samtidig sjekket styrelagrene som allerede var oppgradert med koniske lagre og som med litt ny smurning og en grunnleggende justering ble som nye igjen.

Den korte eksospotta som stod på da vi hentet sykkelen var flekkete og veldig stygg. Kan se ut som den sammen med kjedekassen en gang har fått en dusj batterisyre. Som et lite prosjekt på tampen etter å ha gjort alt det andre på lista, gikk jeg på med 1500 vått slipepapir og greide å slipe bort alle flekkene og polere potta tilbake til den opprinnelige glansen. Fikset også festene, så nå er den klar til å monteres hvis jeg skulle få lyst på litt mer lyd.

Den siste store tingen i prosjektet var å få motoren i gang. Da jeg tok av generatorsvinghjulet og timing platen, hadde jeg ikke merket av timingplatens posisjon. Ved montering var jeg ikke helt sikker på innstillingen og bestemte meg for å bruke fabrikkmerkene. Jeg var ikke overbevist om at dette var riktig, og jeg ville sjekke tenningsinnstillingen. Da oppdaget jeg at det Haynes manual refererte til et annet sett med tenningsmerker enn de på svinghjulet på min SR 500. Så her har jeg noe å ordne opp.

Dette er situasjonen for øyeblikket. Motoren starter ved første forsøk og går bra så jeg klager ikke. ?

Nå er den parkert langs R 1100 RS’en innerste i garasjen og vil være der til våren. Jeg vil alltid finne noen mindre ting å fikse på og ha en unnskyldning for å ta det ut av dvalemodus. Så langt har SR 500’en gitt meg mye glede – nå gleder jeg meg til å få kjørt også ?

Et par lenker som kan være nyttige for SR 500-eiere:

YAMAHA SR 500 1980

TEKNISKE DATA
Motor: 1-sylindret firetakt. Luftkjølt. 1 forgassere.
Kompresjon: 9,0:1.
Starter: Kickstarter.
Boring x slaglengde: 87 x 84 mm.
Sylindervolum: 499 ccm.
Effekt: 27 hk v/6500 o/min.
Dreiemoment: 36,3 Nm v/5500 o/min.
Transmisjon: 5-trinns girkasse, kjede.
Tankvolum: 12 liter.
Ramme: Rørramme i stål.
Dekk: 3.50-19 foran, 4.00-18 bak.
Bremser: En skive og kalliper med et stempel foran, trommelbrems bak.
Vekt: 175 kg.
Toppfart: ca. 160 km/t.