Harro Elefantenboy tankveske

Bortsett fra de aller første årene som motorsyklist har jeg alltid vært avhengig av ha en veske på tanken. Den første var en Harro Elefantenboy 416 Z som jeg kjøpte i 1974, hos Hans F. Messel eller William Jensen, er ikke helt sikker på hvem av dem jeg kjøpte den hos, men den kommer i alle fall fra Innherredsveien. Det viktigste i sammenhengen er at den fortsatt lever i beste velgående og ser like fin ut i dag.

Harro Elefantenboy passer perfekt på en veteran.
« av 7 »

I 1974 var det ikke så mye å velge blant når det gjaldt tankvesker, men hva gjorde vel det når vi hadde Harro Elefantenboy. Tankveskene fra Harro var anerkjente for både kvalitet og praktiske bruksegenskaper. Jeg kjøpte den litt påkostede 416 Z-modellen med 20 liter volum og dobbel bunn. Den passet perfekt på den smale tanken på min Honda CB 350 Four, og den doble bunnen sørget for at jeg hadde tilgang til tankpåfyllingen uten å måtte løsne noen av remmene. Jeg bodde jo i Trøndelag så jeg kjøpte et gult regntrekk også.

Hondaen var en tursykkel, og foruten tankvesken hadde den fått en egenkonstruert bagasjebærer som var kompakt og smøg seg rundt sykkelens hekk og var knapt synlig når jeg av og til kjørte uten sideveskene i skai. Sideveskene var billige og passet også godt til sykkelens størrelse. Hver gang jeg ser en CB 350 Four blir jeg like overrasket over hvor liten er. Likevel – den tok meg til San Remo og tilbake med Elefantgutten på tanken.

Da jeg solgte Hondaen beholdt jeg min Elefantgutt. Den lå i dvale i tre år før kjøpte Suzuki GS 400’en og var en god og praktisk følgesvenn både til korte og lange turer. Sammen med GS 400’en var den på Nordkapp og over Dolomittene. Suzukien hadde tilbakelagt nesten 70 000 km da jeg solgte den og på de fleste av disse kilometerne hadde Elefantgutten vært med, i tillegg hadde den vært med på mange av “test-turene” jeg på den tiden gjorde for bladet Motorsport og Vi Menn på andre motorsykler..

Deretter fikk Elefantgutten være med på det mange turene jeg hadde med min CBX 550 F, og som blant annet inkluderte en tur til Middelhavet. Deretter var den en fast følgesvenn på min CX 500 Custom, og på Moto Guzzi V65 SP som blant annet var en tur til Roma. Deretter gikk Elefantgutten i pensjon, før den ble utlånt til en kollega i noen år, før den igjen vendte hjem. Det gule regntrekket har jeg brukt på alle de andre tankveskene jeg har i etterkant, men det er fortsatt i god stand. Det samme gjelder også Elefantgutten, det eneste jeg har gjort med den er å gi den en ny skumgummipute og ha på litt silikon på glidelåsene og ser like fin ut som da den var ny.

Honda CB 350 Four med Harro Elefantenboy på vei til Italia i 1974.
« av 4 »

Den egner seg best på retrosykler som har plass til remmen under tanken. Til min BMW R 850 R måtte jeg bare innse at Elefantgutten ikke kunne brukes og til den kjøpte jeg en original BMW tankveske. Den hadde harde kanter som laget merke i lakken på tanken og jeg byttet den ut etter et par år. Dessuten var den så høy at den skjermet for instrumentene når den var fullpakket. Løsningen var en kompakt veske med omtrent samme volum med magnetfester av merket Driver. Den ble med over til Yamaha FZS 600 Fazeren og var med på så godt som alle turer i de 12 årene jeg hadde Fazeren. Men da jeg kjøpte BMW R 1100 RS’en fungerte ikke magnetvesken lengre, plasttanken på BMW krevde en annen løsning og jeg landet på SW-Motech EVO Trial vesken med tankring feste. Den er ikke like rommelig som Driver-vesken, men fungerer veldig godt og passer sykkelen godt. Men på Yamaha SR 500’en kommer Harro tankvesken til nytte igjen. Selv om tanklokket på Yamahaen er litt ut av senter, passer Elefantgutten perfekt. Det ville være synd om en så god tankveske skulle gå i pensjon for godt når den ser så ungdommelig ut som denne.

Selv om Harro ikke lengre produserer Elefanteboy tankveskene er de tilgjengelige, blant annet gjennom Die Rennweste. De har også tilbehør som regntrekk og nye skumgummiputer for de som har en sliten Elefantenboy tankveske de vil stase opp litt. Rennweste fører også den legendariske Harro Rennweste jakkeserien og klassiske Harro skinndresser.