Passo di Gavia

Dolomittene, Italia. 43 km. Høyde: 2652 m.o.h.

Første gang jeg kjørt over Gavia passet var i 2007 på en F 800 ST sammen med junior. Regn og tåke greide ikke å drepe turen helt, men det gikk trått både opp på nordsiden og ned på sørsiden.

Nå er vi på vei hjem etter noen dager i Dolomittene og jeg har greid å snike Gavia passet inn på ruta nok en gang. Da vi forsøkte oss på Gavia i mai 2008 var det fortsatt stengt på grunn av snø. Men nå er det åpent …

Vi kjører fra sør mot nord denne gangen, og det begynner med svært smal vei i skogen. Den blir litt bredere når vi kommer i mer åpent terreng. Men det er bratt og veien er så smal at det enkelte steder er problematisk å møte biler. Det kom som en overraskelse at det var så bratt, det hadde jeg overhodet ikke hatt noen føling med første gang jeg kjørte over her. Utsikten over dalen og fjellene rundt er storslått.

På toppen tar vi en rask matbit i restauranten før vi kaster oss utfor på nordsiden. Det begynner snilt, men så er det like bratt og smalt her som det var på sørsiden. En fantastisk kjøreopplevelse, men du skal ikke være redd for høyder.

Gavia er lett å få med seg hvis man skal innom Bormio som er knutepunkt for flere store passopplevelser som for eksempel Umbrail pass og Stelvio passet. Om du legger kursen mer vestover kan du ta turen innom Livigno og bunkre tollfrie varer.