Kreta

Ta sommeren på forskudd
eller strekk den inn i høsten

Det finnes mange muligheter til å strekke mc-sommeren og Kreta er et veldig godt alternativ for den som vil kjøre motorsykkel i et behagelig klima enten det er tidlig på våren eller som nå – sent på høsten.

Veien mellom Makry Gialos og Agios Stefanos byr på spennende kjøring og fantastisk utsikt.

Jeg har vært på Kreta første uken i mai i 12 år, og selv om været ikke alltid har vært topp hele uken, har godværet alltid vært dominerende og de badeglade har alltid kost seg med et morgenbad og et forfriskende bad etter en dag på sykkelsetet. Sykkel har vært hovedaktiviteten denne første uka i mai, og vi har utforsket de fleste veier i området. Her er det nok av muligheter, det går veier av varierende standard langs kysten og på kryss og tvers i innlandet.

Hovedgrunnen til at jeg til nå ikke har utforsket Kreta mer på motorsykkel er rett og slett at det har vært begrenset tilbud når det gjelder leiesykler. Motorsyklene som har vært til leie har vært slitne gamle travere utleid av leiefirma som ikke har hatt noe forhold til motorsykkel. Men det er blitt mye bedre og jeg kan anbefale Motorbike Rental, de har et variert utvalg motorsykler og skal jeg anbefale en type sykkel må det bli Honda CB 500X, den er en perfekt sykkel for Kreta. Men det er ingen tilfeldighet at modellutvalget er konsentrert om mindre adventuresykler som for eksempel Yamaha XT 660 og BMW GS 650.

Kreta er stor og jeg har alltid vært på sørøstkysten øst for Ierapetra med Makrigialos som utgangspunkt. Her er det flere mindre hoteller å velge blant, og Miramare Studios som ligger helt nede ved stranden er bare et av flere attraktive overnattingssteder. Dette er en fin base og et godt utgangspunkt for dagsturer.

Byene Orino og Stavrochori ligger bortgjemt oppe i fjellene.

Med unntak av hovedveien over til Sitia på nordsiden av øye er veiene her stort sett smale og ikke egnet for offensiv og sportslig kjøring. Heller ikke hovedveiene er egnet for sportslig kjøring, trafikkbildet er for uoversiktlig og veidekket for varierende til det. Vær spesielt oppmerksom på våt asfalt, den kan være kjempeglatt.

Kreta er for de som vil kosekjøre og de mange småveiene tar deg gjennom landsbyer og naturskjønne området som ikke er like tilgjengelig med bil. Har du litt erfaring med grusveier åpner det seg mange muligheter for spennende utflukter og kreative rutevalg. Men et godt kart anbefales, og ettersom ikke alle veiene er med på GPS-kartene kan du ikke regne med å få elektronisk navigasjonshjelp. Du skal ikke veldig langt fra kysten før det er utfordrende å finne fram på de mange veiene som krysser fram og tilbake i dalene i innlandet.

Blant de større stedene som er verdt en tur er allerede nevnte Sitia på nordsiden av øya. Kjører du videre langs kysten på nordsiden kommer til Agios Nikolaos som også er verdt et stopp. Herfra kan du en utflukt til blant annet øya Spinalonga; en tur som kan anbefales selv for de som ikke har lest boken Øya av Victoria Hislop.

Spinalonga er verdt et besøk når er er på disse kanter.

Livet på sørsiden av Kreta har et mer avslappet tempo enn på turiststedene på nord og vest på øya. Kontrasten til for eksempel Heraklion er stor. Her er det et pulserende byliv og et besøk kan så absolutt anbefales. Også Lasithi platået og Zevs grotte er verdt en omvei. Langs kysten finner du mange små landsbyer som for eksempel Myrtos vest for Ierapetra. Og blir du lei asfalten er det et mylder av grusveier som tar deg til avsidesliggende småbyer. Her kan du virkelig tilfredsstille utforskertrangen. Vær raus når du beregner kjøretid, de elektroniske navigasjonshjelperne har en tendens til å beregne en god del kortere kjøretid enn den som er oppnåelig.

Sitia byr på rolig byliv. Kretas strender kan også anbefales.

Nyttige lenker:

Miramare Studios, Makrigialos, Kreta
Motorbike Rental, Kreta

Rute øst:

Rute i omegn:

Rute vest: